Forums » Fedena installation and troubleshooting » undefined method `[]' for nil:NilClass on rake db:create
I am getting this error on running rake db:create

(in /usr/src/fedena_pro)
** Invoke db:create (first_time)
** Invoke db:load_config (first_time)
** Invoke rails_env (first_time)
** Execute rails_env
** Execute db:load_config
** Execute db:create
rake aborted!
undefined method `[]' for nil:NilClass
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rails-2.3.5/lib/tasks/databases.rake:55:in `create_database'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rails-2.3.5/lib/tasks/databases.rake:31
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:617:in `call'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:617:in `execute'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:612:in `each'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:612:in `execute'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:578:in `invoke_with_call_chain'
/usr/local/rvm/rubies/ruby-1.8.7-head/lib/ruby/1.8/monitor.rb:242:in `synchronize'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:571:in `invoke_with_call_chain'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:564:in `invoke'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:2019:in `invoke_task'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:1997:in `top_level'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:1997:in `each'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:1997:in `top_level'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:2036:in `standard_exception_handling'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:1991:in `top_level'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:1970:in `run'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:2036:in `standard_exception_handling'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/lib/rake.rb:1967:in `run'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/gems/rake-0.8.3/bin/rake:31
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/bin/rake:23:in `load'
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/bin/rake:23
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.8.7-head/bin/ruby_executable_hooks:15


My gems are:

*** LOCAL GEMS ***

actionmailer (2.3.5)
actionpack (2.3.5)
activerecord (2.3.5)
activeresource (2.3.5)
activesupport (2.3.5)
bundler (1.10.6)
bundler-unload (1.0.2)
declarative_authorization (0.5.1)
executable-hooks (1.3.2)
gem-wrappers (1.2.7)
i18n (0.4.2)
json (1.8.3)
mysql (2.8.1)
rack (1.0.1)
rails (2.3.5)
rake (0.8.3)
rdoc (4.2.0)
rdoc-data (4.0.1)
rubygems-bundler (1.4.4)
rubygems-update (1.4.2)
rvm (1.11.3.9)
uninstall rake gem
run

gem uninstall rake

answer yes to all questions

now install rake 0.8.7

gem install rake 0.8.7

now run
rake db:create